2025-04-07

Exportchefer pressas av nya tullhot: ”Måste börja tänka mer strategiskt”

Sverige. Med hot om nya amerikanska strafftullar på upp till 60 procent mot bland annat Kina och EU växer oron bland svenska exportföretag. Effekterna kan bli kännbara – även för mindre bolag med indirekt exponering mot världshandeln.

– Vi ser en geopolitisk förskjutning där export- och inköpschefer behöver ta ett helt annat ansvar än tidigare, säger en nätverksledare inom svensk industri.

Sedan Donald Trump klivit fram som favorit inför det amerikanska presidentvalet 2024 har tonläget i världshandeln åter skruvats upp. I fokus står särskilt Kina och Mexiko, men även europeiska exportnationer som Tyskland, Nederländerna – och Sverige – riskerar att drabbas.

Svenska företag kan komma att påverkas genom:

  • ökade kostnader för tullhantering och byråkrati,
  • osäkerhet i leveranskedjorna,
  • och försvagade marginaler till följd av valutaförändringar.

Strategisk funktion, inte bara operativ

Under lång tid har export och inköp i många företag betraktats som stödfunktioner – viktiga, men sällan centrala i strategiarbetet. Det håller nu på att förändras.

– Inköpschefen är inte längre någon som bara sköter order. I dag måste man hantera risk, valuta, logistik och leverantörssäkerhet på global nivå. Det är en roll som närmar sig CFO och affärsutveckling, säger en chef inom svensk tillverkningsindustri.

Företag som agerade snabbt under pandemin har ett försprång. Men många har ännu inte återhämtat sig från de leveransproblem och beroenden som då blottlades.

Nya typer av nätverk växer fram

Samtidigt som riskbilden förändras har ett antal branschöverskridande nätverk vuxit fram, där export- och inköpsansvariga från olika sektorer samlas för att utbyta erfarenheter och skapa beredskap. I dessa forum diskuteras bland annat alternativa marknader, valutasäkring, kontraktsstrategi och juridiska konsekvenser av handelshinder.

– Det finns ett uppdämt behov av samtal mellan beslutsfattare som inte bara sitter i samma bransch, utan som brottas med liknande realiteter, säger en av initiativtagarna till ett nytt exportnätverk med bas i Stockholm.

Osäker framtid – men möjlighet till omställning

Exakt hur framtiden utvecklas är det ingen som vet. Men enligt flera exportansvariga är det just denna osäkerhet som bör trigga företag att stärka sin infrastruktur, sitt beslutsstöd och sina internationella nätverk.

– Det som skiljer de långsiktigt framgångsrika företagen från övriga är inte alltid produktkvalitet eller pris. Det är förmågan att agera snabbt och klokt när spelplanen förändras, säger en affärsutvecklare inom exportintensiv industri.


HPG redaktionen

© Upphovsrätt. Alla rättigheter förbehållna.

Humble Peer Groups AB 

Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna

Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.